
Τα AHA’s ή κοινώς οξέα φρούτων υπήρχαν από την αρχαιότητα. Σας θυμίζω το μυστικό της Κλεοπάτρας για λείο, λαμπερό, όμορφο δέρμα που δεν ήταν άλλο από μπάνιο σε ξινόγαλα! Και ναι, το ξινόγαλα είναι ένα φυσικό καθαριστικό, απολεπιστικό χάρη στο γαλακτικό οξύ που περιέχει, δηλαδή ένα από τα πολλά ευρέως γνωστά AHA’s.
Τα AHA’s (α-υδροξυοξέα), όπως και τα BHA’s (β-υδροξυοξέα) είναι μέρος της οικογένειας των PHA’s (πολύ-υδροξυοξέα). Το πιο γνωστό από τα Α-υδροξυοξέα είναι το γλυκολικό οξύ που το συναντάμε στο σακχαροκάλαμο και έπειτα, το γαλακτικό οξύ στο ξινόγαλα, το μηλικό στα μήλα, το κιτρικό στα εσπεριδοειδή και στο ανανά, το τρυγικό στα σταφύλια και στο κρασί, το μανδελικό στα. πικραμύγδαλα, ενώ το πιο γνωστό από τα β-υδροξυοξέα είναι το σαλικυλικό οξύ που το βρίσκουμε στα πράσινα χειμερινά φύλλα δέντρων. Λόγο λοιπόν της προέλευσης τους επικράτησε και ο όρος «οξέα φρούτων»!
Από τότε που ανακαλύφθηκαν τα AHA’s έφεραν την επανάσταση , όταν άρχισαν οι επαγγελματίες να χρησιμοποιούν για δερματικά peeling (χημικά peeling) σε συγκεντρώσεις έως 70%.
Αργότερα σε μικρότερες συγκεντρώσεις (10-30%) τα χρησιμοποίησαν για διάφορες αισθητικές περιποιήσεις, ενώ προστέθηκαν με ακόμα μικρότερες συγκεντρώσεις (έως 10%) σε διάφορα καλλυντικά σκευάσματα σε συνδυασμό με άλλα συστατικά όπως βιταμίνες Α, C, E, εκχυλίσματα βοτάνων, αντηλιακά φίλτρα, αντιφλεγμονώδεις ουσίες για αποφυγή ερεθισμών κ.α.
Εκτός όμως από την συγκέντρωση των οξέων σε ένα προϊόν, εξίσου σημαντικό είναι το ph του, το οποίο επηρεάζει την αντιδραστικότητα του οξέως. Όσο πιο μικρό το ph τόσο πιο αποτελεσματικό γίνεται το οξύ αλλά και ερεθιστικό ταυτοχρόνως.
Πού βοηθούν όμως τα οξέα;
Τα AHA’s με τα BHA’s έχουν παρόμοια δράση, με κάποιες διαφορές όμως στις ιδιότητες τους. Το σαλικυλικό οξύ (BHA’s) είναι γνωστό για τις αντισηπτικές και κερατολιτικές (απολεπιστικές) και στυπτικές του ιδιότητες που το καθιστούν ένα από τα σημαντικά όπλα κατά της ακμής, ενώ χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση της ψωρίασης.
Το γλυκολικό οξύ ( AHA’s) με τις ενυδατικές και ανανεωτικές του ιδιότητες προτιμάται για την καταπολέμηση του υπερκερατωμένου, ξηρού δέρματος χάρη στην αυξημένη ικανότητα του να συγκρατεί νερό άρα να διατηρεί ευλύγιστη, ενυδατωμένη την επιδερμίδα. Επίσης, καταπολεμά τα σημάδια γήρατος και φωτογήρανσης, καθώς διεισδύει βαθιά στο χοιρινό του δέρματος διεγείροντας το κολλαγόνο. Βοηθά και στην αντιμετώπιση των μυρμηγκιών λειαίνοντας το δέρμα. Και τα δυο συστατικά επιφέρουν διάρκεια αποτελέσματος.
Πως χρησιμοποιούνται;
Στα ινστιτούτα αισθητικής γίνονται εξατομικευμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση της ακμής, του θαμπού, γηρασμένου ή με δυσχρωμίες δέρματος από μία μεμονωμένη φορά έως 10-12 θεραπείες με συχνότητα 1 εφαρμογή / εβδομάδα ανάλογα το πρόβλημα, τους στόχους και τις προσδοκίες που έχουμε.
Αρχικά τοποθετούνται οξέα χαμηλής συγκέντρωσης για λίγα λεπτά και με την πάροδο των εβδομάδων άρα και των επαναλήψεων, αυξάνονται τα λεπτά δράσης ή και η συγκέντρωσή τους. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη χρήση και στη εξουδετέρώση τους, γι’ αυτό η χρήση πρέπει να γίνεται αποκλείστηκα από πτυχιούχους αισθητικούς. Ο κνησμός είναι αναμενόμενος τα λεπτά της δράσης τους και ίσως παρατηρηθεί κάποιο ελαφρύ ξεφλούδισμα τις επόμενες μέρες, αλλά το τσούξιμο, η δυσφορία και η κοκκινίλα, θα πρέπει αμέσως να αναφερθούν.
Προϊόντα όπως κρέμες, λοσιόν, καθαριστικά, serum με μικρότερες συγκεντρώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθημερινά (ή κάποιες μέρες την εβδομάδα) στο σπίτι, ενισχύοντας και συντηρώντας το αποτέλεσμα των θεραπειών με οξέα. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που για κάποιο λόγο δεν υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν θεραπείες σε αισθητικό, τα προϊόντα καθημερινής χρήσης μπορούν να αντικαταστήσουν πλησιάζοντας σημαντικά έως ένα βαθμό (σε βάθος χρόνου) τα θεαματικά αποτελέσματα που δίνουν τα οξέα.
Bonus tip: με οποιαδήποτε εφαρμογή AHA’s ή BHA’s απαραίτητη είναι η καθημερινή αντηλιακή προστασία καθ’ όλη την διάρκεια των θεραπειών και η αποφυγή τους, τους καλοκαιρινούς ηλιόλουστους μήνες (Μάιο έως Οκτώβριο).