Αδυνάτισμα

Αδυνάτισμα

Λίγα λόγια για την κυτταρίτιδα

KYTARITIDA

Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;
Κυτταρίτιδα, ένας αιώνιος εχθρός! Ή μήπως όχι;

Η κυτταρίτιδα είναι αναμφισβήτητα, ο μεγαλύτερος εχθρός της γυναίκας.

Τι ισχύει τελικά για την κυτταρίτιδα; Που οφείλεται και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η λεγόμενη όψη “φλοιού πορτοκαλιού” που απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας και σωματότυπου; Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Το δέρμα χωρίζεται σε τρία επίπεδα: την επιδερμίδα, το χόριο και τον υποδόριο ιστό. Η κυτταρίτιδα είναι η εναπόθεση υγρών και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό. Επειδή οι γυναίκες έχουν πιο λεπτά στρώματα επιδερμίδας και χορίου από τους άνδρες, έρχονται συχνότερα αντιμέτωπες με την εναπόθεση διογκομένων λιποκυττάρων σε διάφορα σημεία του σώματος, από τους μηρούς και τους γλουτούς μέχρι το στομάχι, την κοιλιά και τα μπράτσα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός δεν αποβάλλει κανονικά τα απορρίμματα του. Λόγω κακής τοπικής αιμάτωσης, αντί να καίει το λίπος, το στέλνει στα λιποκύτταρα που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Έτσι, δημιουργούνται σωροί λίπους και υγρών σε διάφορα σημεία του ιστού, που αυξάνουν σε όγκο και συμπιέζουν τα αγγεία. Το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και η εικόνα του στα συγκεκριμένα σημεία μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού.

Αν και η συνηθέστερη μορφή της είναι η όψη του “φλοιού πορτοκαλιού”, δεν υπάρχει μόνο ένα είδος κυτταρίτιδας. Ενίοτε συγχέεται με τις ραγάδες, γιατί δημιουργεί γραμμές πάνω στο δέρμα που μοιάζουν με ρυτίδες.

Χωρίζεται σε τρία είδη, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος:

 1. Στη “χαλαρή” κυτταρίτιδα, που είναι αισθητή όταν τσιμπάμε το δέρμα με τα δάχτυλα
 2. Την “οιδηματώδη”, που είναι ορατή μόνο όταν το πάσχον άτομο στέκεται όρθιο
 3. Τη “συμπαγή” κυτταρίτιδα, που είναι σε προχωρημένο στάδιο, εφόσον το αισθητικό πρόβλημα είναι εμφανές είτε σε όρθια είτε σε ξαπλωτή στάση.

Μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, από κληρονομικούς και ορμονικούς, μέχρι παθολογικούς (όπως ενδοκρινολογικές διαταραχές ή άλλες ιατρικές παθήσεις.)

Άλλες αιτίες μπορεί να είναι:

 • Η αυξομείωση του σωματικού βάρους
 • Η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με κάπνισμα και έλλειψη γυμναστικής
 • Η κακή διατροφή
 • Η κατανάλωση αλκοόλ
 • Το ανεξέλεγκτο άγχος

Γενικά, πρόκειται για ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα, που σε ορισμένες περιπτώσεις τα αίτια εμφάνισής του είναι αδιευκρίνιστα. Επίσης, παρότι οι γυναίκες άνω των 30 είναι πιο επιρρεπείς στην κυτταρίτιδα (λόγω αλλαγής του τρόπου ζωής από κάποια ηλικία και μετά) μπορεί να την εμφανίσει ακόμα και ένα νεαρό άτομο, μία καλλίγραμμη γυναίκα ή ακόμα και άνδρας (συνήθως μετά από απότομη αυξομείωση βάρους.)

Η κυτταρίτιδα δε γνωρίζει από φύλο, βάρος ή ηλικία, αφού (σύμφωνα με μελέτη) “θα χτυπήσει την πόρτα” στο 90% των γυναικών. Εξάλλου, το βάρος μικρή σχέση έχει με την όψη “φλοιού πορτοκαλιού”.

Από τη μία μεριά, γυναίκες με τάση να αποθηκεύουν λίπος στην περιοχή των γοφών, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κυτταρίτιδα συγκριτικά με μία γυναίκα χωρίς συσσωρευμένο λίπος. Από την άλλη μεριά, ευνόητο είναι πως γυναίκες με μικρό ποσοστό λίπους, σπάνια έρχονται αντιμέτωπες με αυτό το πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές, όσο λιγότερο υποδόριο λίπος έχει μια γυναίκα, τόσο λιγότερο εμφανής θα είναι η κυτταρίτιδα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η απώλεια βάρους συνεπάγεται με χαλάρωση του δέρματος, που ευνοεί την εμφάνισή της. Έτσι, εύκολα μπορεί να πει κανείς πως, ενώ το αποθηκευμένο λίπος είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κυτταρίτιδα, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αιτία της.

Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα δομικό και επομένως μπορεί να μειωθεί ή ακόμα και να αποφευχθεί, αν έχει υιοθετήσει κανείς από νωρίς έναν ποιοτικό τρόπο ζωής.

Ειδικότερα, οι φυτικές ίνες, η κατανάλωση νερού, το πράσινο τσάι, οι πρωτεΐνες (όπως ο σολομός, οι ξηροί καρποί, το ασπράδι του αβγού) τα φρούτα και λαχανικά (ιδιαίτερα το μήλο, το μύρτιλο και το μπρόκολο) είναι ορκισμένοι εχθροί της κυτταρίτιδας.  Από την άλλη, οι επεξεργασμένες τροφές, η κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης κι αναψυκτικών, σε συνδυασμό με κάπνισμα και έλλειψη γυμναστικής, οι μεγαλύτεροι σύμμαχοί της!

Όσον αφορά την άσκηση, νέες μελέτες έχουν δείξει πως η υψηλής ένταση διαλειμματική προπόνηση – η έντονη αερόβια άσκηση, δηλαδή, με ενδιάμεσα διαλείμματα χαλαρής άσκησης – βοηθάει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και στη μυϊκή ενδυνάμωση του σώματος. Ταυτόχρονα, αυξάνει το μεταβολισμό και άρα την καύση του λίπους. Τα προϊόντα με ρετινόλη και οι ειδικές κρέμες βοηθούν ως ένα βαθμό την κατάσταση, εφόσον συμβάλλουν στο να είναι λιγότερο ορατή η κυτταρίτιδα, αλλά η αλήθεια είναι πως έχουν θεαματικότερα αποτελέσματα εάν συνδυαστούν με μη χειρουργικές μεθόδους καταπολέμησης της κυτταρίτιδας. Τέτοιες είναι οι εξής:

 

 • Μασάζ κυτταρίτιδας-λιπογλυπτικής
 • Λεμφική αποσυμφόρηση
 • Θεραπεία με φύκια αποσυμφόρησης-σύσφιξης
 • Μεσοθεραπεία

 

Η κυτταρίτιδα είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, του οποίου οι λύσεις κρύβονται πρώτα μέσα μας κι έπειτα σε όλες τις σύγχρονες θεραπείες που δεν σταματούν να εξελίσσονται.

Μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της γυναίκας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αήττητος, οπότε αντί να βιαστείτε να σηκώσετε λευκή σημαία, εξοπλιστείτε με την απαραίτητη επιμονή και νικήστε την!

Θεραπεία με φύκια

fikia

Με την αλλαγή των εποχών, τις επιδράσεις του χρόνου, το στρες και την υπερβολική εργασία το σώμα μας έχει κάθε λόγο για να παραπονιέται. Αυτή η ιδιαίτερη θεραπεία είναι ειδικά σχεδιασμένη για να παρέχει στο δέρμα σας κάθε τρόπο αναζωογόνησης που θα σας κάνει να νιώσετε όμορφα με το σώμα σας καθώς διεγείρει την εξάλειψη των τοξινών και της περίσσειας ποσότητας νερού. Η θερμική δράση μέσα από την περιτύλιξη του σώματος με τα φύκια απελευθερώνει τα θαλάσσια ενεργά συστατικά για να καθαρίσει το δέρμα χαρίζοντας του οξυγόνωση. Το ενεργοποιητικό μασάζ με αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα αρωματικών φυτών και βοτάνων θα ξεκουράσει το σώμα σας, θα το τονώσει και θα καλύψει τις επιδερμικές σας ανάγκες.

Λεμφική αποσυμφόρηση

λεμφικο

Tο λεμφικό μασάζ αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την κυτταρίτιδα. Δρα  αποσυμφορίζοντας τη λέμφο, συμβάλλοντας έτσι στην αποβολή των τοξίνων από τον οργανισμό.,

Η λεμφική αποσυμφόρηση

 • Ενισχύει το ανοσοποιητικό
 • Αποβάλει τις τοξίνες
 • Προκαλεί λιποδιάλυση
 • Εξαλείφει την κυτταρίτιδα, αφού φροντίσει να επαναφέρει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού – απαραίτητη προϋπόθεση για σωματική και πνευματική ευεξία.

Μασάζ Κυτταρίτιδας – Λιπογλυπτικής

Μασάζ κυτταρίτιδα

 Ένα πολύ δυνατό τοπικό μασάζ για διάλυση λίπους και γλυπτική σώματος. Η θεραπεύτρια διεγείρει την κυκλοφορία και την απώλεια τοξινών με έντονη χειρομάλαξη και ένα ισχυρό μίγμα αιθέριων ελαίων. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και διευκολύνει την κυκλοφορία της λέμφου, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να απελευθερώνεται από τις τοξίνες. Ο θεραπευτής επικεντρώνει τις κινήσεις του στις περιοχές που εμφανίζουν κυτταρίτιδα. Ξεκινά με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω, ώστε να διευκολύνεται η διοχέτευση του αίματος προς την καρδιά και η κυκλοφορία του. Ενισχύοντας την τοπική κυκλοφορία μειώνεται δραστικά η κυτταρίτιδα και βελτιώνεται η υφή του δέρματος.  Το τοπικό μασάζ κατά της κυτταρίτιδας αναδιαμορφώνει το περίγραμμα του σώματος, ιδιαίτερα όταν γίνεται συστηματικά.

Πρίν | Μετά