Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον SPF;

SPF σημαίνει «αντηλιακός παράγοντας» και είναι ένα μέτρο του πόσο αποτελεσματικά είναι τα αντηλιακά σε σύγκριση μεταξύ τους, εξηγεί ο Richard Torbeck, MD, δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Το SPF επιτρέπει μια γενικευμένη σύγκριση και ένα πρότυπο για τη δοκιμή αντηλιακών που μπορεί να δώσει στο κοινό μια ιδέα για το πόσο αποτελεσματικό είναι το αντηλιακό που χρησιμοποιεί όταν επιλέγει μια επιλογή», λέει. «Είναι επίσης χρήσιμο να ενημερώνουμε τους καταναλωτές σχετικά με τον τύπο προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία που καλύπτει, την UVA1/2, την UVB και το ορατό φως που το καθένα μπορεί να προκαλέσει διαφορετικούς τύπους καρκίνου ή δερματικές αντιδράσεις».

Τα αντηλιακά με υψηλότερο SPF προσφέρουν περισσότερη προστασία από μυριάδες παθήσεις που προκαλούνται από τον ήλιο, αλλά κυρίως από τον καρκίνο του δέρματος. Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να είναι αρκετά σοβαρός και, στην πραγματικότητα, θανατηφόρος, επισημαίνει η Claire O’Bryan, ANP-C, νοσοκόμα και συνιδρυτής του The Skin Clique. 

Καθώς η ευαισθητοποίηση για την αντηλιακή προστασία έχει αυξηθεί, όλο και περισσότερες εταιρείες έχουν συμπεριλάβει SPF στα προϊόντα τους — από το foundation και τη λοσιόν προσώπου μέχρι τη λακ. Με τόσα πολλά προϊόντα με SPF, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πραγματικά τι βαθμό προστασίας λαμβάνετε. Για παράδειγμα, εάν εφαρμόσετε μια ενυδατική κρέμα με SPF και στη συνέχεια προσθέσετε ένα foundation που περιέχει SPF και ολοκληρώσετε με ένα σκληρυντικό σπρέι που περιέχει SPF, λαμβάνετε έναν τόνο κάλυψης SPF όταν όλα συνδυάζονται; «Τώρα γνωρίζουμε πολλά περισσότερα και νομίζω ότι ο SPF είναι παντού. Ωστόσο, η μόνη μου ανησυχία είναι ότι οι άνθρωποι έχουν μια ψευδή αίσθηση προστασίας από προϊόντα που έχουν πραγματικά πολύ χαμηλό δείκτη προστασίας”, λέει ο O’Bryan.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ SPF

Εδώ, οι επαγγελματίες του δέρματος μοιράζονται τις καλύτερες συμβουλές τους για το πώς να χρησιμοποιείτε σωστά το SPF. 

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ SPF ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 30

Ως γενική οδηγία, στοχεύστε σε ένα αντηλιακό με τουλάχιστον 30 SPF. «SPF 30 ή υψηλότερος παρέχει προστασία ξεκινώντας από το 97 τοις εκατό, η οποία είναι αποτελεσματική για άτομα όλων των εθνικοτήτων και των αποχρώσεων του δέρματος», λέει ο Adam Elshafei , MD, πιστοποιημένος ειδικός στην ιατρική IM/Cosmetic και αντιγηραντική και ιδρυτής της Aesthetica Rejuvenation Clinic στο Σικάγο του Ιλινόις.

ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ Ή ΑΚΟΥΤΕ

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι μόνο και μόνο επειδή κάτι ισχυρίζεται ότι είναι «αδιάβροχο» δεν σημαίνει ότι είναι στην πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα, ο Δρ Elshafei επισημαίνει ότι οι κατασκευαστές δεν μπορούν πλέον να διαφημίζουν τα αντηλιακά ως αδιάβροχα. Είναι πιθανό να δείτε προϊόντα με την ένδειξη “αδιάβροχα” ή “πολύ αδιάβροχα”. “Το αδιάβροχο αντηλιακό είναι αποτελεσματικό μόνο για έως και 40 λεπτά στο νερό και το πολύ αδιάβροχο αντηλιακό είναι αποτελεσματικό για έως και 80 λεπτά στο νερό”, λέει. 

ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΣΥΧΝΑ

“Οι άνθρωποι γενικά δεν χρησιμοποιούν αρκετό αντηλιακό όταν το εφαρμόζουν, οπότε θα έλεγα ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να βάζετε περισσότερο αντηλιακό από όσο νομίζετε ότι χρειάζεστε και να ξαναβάζετε αντηλιακό κάθε δύο ώρες”, λέει η Debra Jaliman, MD, NYC- δερματολόγος, επίκουρος καθηγητής δερματολογίας στο Icahn School of Medicine στο Όρος Σινά και συγγραφέας του Skin Rules. Συνιστά σε όσους ιδρώνουν πολύ ή κολυμπούν να κάνουν επανεφαρμογή πιο συχνά από κάθε δύο ώρες. 

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΆΛΛΗ ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ενώ ο δείκτης SPF είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην πρόληψη της βλάβης από τον ήλιο, υπάρχουν πολλά άλλα μέτρα που μπορείτε να λάβετε εκτός από το αντηλιακό για να προστατεύσετε το δέρμα σας από την υπεριώδη ακτινοβολία. «Το να γνωρίζει κανείς  πόσο καιρό εκτίθεται στον ήλιο και να βρει ένα δροσερό μέρος για να αφήσει το δέρμα του να κρυώσει, είναι σημαντικό», λέει ο Δρ Elshafei. «Οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να φορούν προστατευτικά ρούχα, όπως πουκάμισα με μακριά μανίκια, με λεπτό υλικό, καπέλα που προσφέρουν σκιά στο πρόσωπο, ακόμη και γυαλιά ηλίου για να μειώσουν την έκθεση των ματιών στον ήλιο».  

ΨΑΞΤΕ ΓΙΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΜΕ SPF

Αναρωτιέστε πώς να χρησιμοποιήσετε το μακιγιάζ με αντηλιακό; Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αναζητήσετε μακιγιάζ με αντηλιακό που απλώνεται εύκολα. Δεδομένου ότι είναι πιθανό να μην χρησιμοποιείτε αρκετό foundation, ώστε να έχετε κάποιο όφελος στον SPF, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε  μια πούδρα με SPF για να βοηθήσετε στην εκ νέου εφαρμογή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ή αν έχετε πιο ξηρό δέρμα, αναζητήστε ένα σπρέι ρύθμισης μακιγιάζ με SPF που μπορείτε να το ψεκάζετε εύκολα όλη την ημέρα. 

Φυσικά, η καλύτερη επιλογή είναι η εκ νέου εφαρμογή του πραγματικού αντηλιακού. Αν πρόκειται να είστε έξω στον ήλιο όλη μέρα, αλλά και να έχετε μακιγιάζ, χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι ομορφιάς για να πιέσετε απαλά το αντηλιακό στην επιδερμίδα σας. Θα σας προσφέρει επιπλέον προστασία χωρίς να μετακινείτε το μακιγιάζ σας.