Κυτταρίτιδα|Μάθε πως θα απαλλαγείς μια για πάντα!


Πόσες φορές δεν αναρωτηθήκαμε και δεν ψάξαμε τρόπους να διώξουμε την ανεπιθύμητη κυτταρίτιδα! Δίαιτες, μασάζ, θεραπείες και η κυτταρίτιδα ακόμη εκεί! Τι είναι όμως ακριβώς η κυτταρίτιδα και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτήν;


Η κυτταρίτιδα είναι η εναπόθεση υγρών και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και στον υποδόριο ιστό. Eμφανίζεται συνήθως στους μηρούς, τους γλουτούς, στο στομάχι και στην κοιλιά και οφείλεται στην κακή αιμάτωση και τη διόγκωση των λιποκυψελών στη συγκεκριμένη περιοχή του σώματος. Ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του και το δέρμα μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού.  Αν νομίζεις πως μόνο εσύ έχεις το πρόβλημα, κάνεις λάθος. Σχεδόν κάθε γυναίκα έχει κυτταρίτιδα, ανεξάρτητα αν έχει λίγα ή παραπανίσια κιλά. Δες τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτήν.

Τι είδος κυτταρίτιδας έχεις;

Υπάρχουν τρεις τύποι ή αλλιώς στάδια εξέλιξης της κυτταρίτιδας.  Παρατήρησε προσεκτικά το σώμα σου μπροστά σε καθρέφτη και δίπλα σε παράθυρο με έντονο φως.

 1. Όταν το δέρμα σου είναι πολύ απαλό και ο χαρακτηριστικός φλοιός πορτοκαλιού εμφανίζεται μόνο αν το τσιμπήσεις, τότε μιλάμε για κυτταρίτιδα 1ου σταδίου.
 2. . Στο 2ο στάδιο η ανομοιόμορφη όψη στους μηρούς και τους γλουτούς είναι ορατή όταν στέκεσαι όρθια και στο δέρμα εμφανίζονται οιδήματα και με απλή πίεση – αυτή είναι η οιδηματώδης κυτταρίτιδα.
 3. Τέλος, όταν το δέρμα σου είναι τραχύ και πονά με την παραμικρή ψηλάφηση, η κυτταρίτιδα έχει περάσει στο τρίτο στάδιο. Έχει γίνει συμπαγής. Όσο νωρίτερα αρχίσεις τη θεραπεία για την κυτταρίτιδα τόσο μεγαλύτερη επιτυχία θα έχεις.

Αίτια εμφάνισης

Παρόλο που τα ακριβή αίτια εμφάνισης κυτταρίτιδας δεν είναι γνωστά, οι κυριότεροι παράγοντες εμφάνισής της είναι:

 • Κακή διατροφή
 • Μειωμένη φυσική δραστηριότητα
 • Κληρονομικότητα
 • Ορμονολογικές διαταραχές
 • Διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου
 • Κάπνισμα
 • Εγκυμοσύνη

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας αποτελεί ένα από τα φλέγοντα ζητήματα της αισθητικής. Δεν υπάρχει ένας τρόπος που να μπορεί να εξαλείψει ολοκληρωτικά και για πάντα την κυτταρίτιδα, γι’ αυτό πρώτο και κύριο μέλημα είναι είτε η πρόληψη εμφάνισης της ή η μη επιδείνωσή της. Καθώς τα αίτια εμφάνισης της κυτταρίτιδας είναι πολυπαραγοντικά, αντίστοιχη πρέπει να είναι και η θεραπεία της.

Διατροφή

Δεν υπάρχουν τρόφιμα που να δημιουργούν ή να διώχνουν την κυτταρίτιδα. Ωστόσο, η ισορροπημένη διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και στην μείωση της. Φρούτα, λαχανικά, πλούσια σε αντιοξειδωτικά βιταμίνες και φυτικές ίνες, καθώς και ωμέγα λιπαρά οξέα πρέπει να έχουν θέση καθημερινά στο διαιτολόγιο μας. Άφθονη πρέπει να είναι και η κατανάλωση νερού η οποία εξασφαλίζει την απαραίτητη ενυδάτωση για το σώμα. Πολλές ζωικές πρωτεΐνες, σάκχαρα και το αλκοόλ θα πρέπει να περιορίζονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Κρέμες |Έλαια

Καθώς το πρόβλημα της κυτταρίτιδας είναι τοπικό, η εφαρμογή ειδικών καλλυντικών προϊόντων στην πάσχουσα περιοχή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ανεπιθύμητη όψη της κυτταρίτιδας. Οι περισσότερες κρέμες του εμπορίου περιέχουν ουσίες που:

 • Τονώνουν την κυκλοφορία του δέρματος, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν καλύτερη κυκλοφορία της λέμφου
 • Μειώνουν την κατακράτηση υγρών, βοηθώντας στη μείωση του οιδήματος και του πρηξίματος τοπικά
 • Προσφέρουν σύσφιξη της επιδερμίδας
 • Βοηθούν στην κινητοποίηση του λίπους και στη πιο εύκολη διάσπαση του μέσω μασάζ και βελτίωσης της τοπικής μικροκυκλοφορίας

Ουσίες και βότανα που έχουν βρεθεί ότι βοηθούν στη μείωση της κυτταρίτιδας και περιέχονται σε καλλυντικά προϊόντα είναι η καφεΐνη, ο πολτός φυκιών, η ρετινόλη, το τζίντζερ, η εσκίνη, το μαύρο πιπέρι, το πράσινο τσάι, η σημύδα καθώς και φυτικά έλαια. Η εφαρμογή πρέπει να γίνεται συστηματικά για να μπορέσουν να δράσουν.

Λεμφικό μασάζ

Το λεμφικό μασάζ αποσκοπεί στο να βελτιώσει τη κυκλοφορία της λέμφου με αποτέλεσμα να μην παρατηρείται τοπική κατακράτηση και συσσώρευση τοξινών. Αναζωογονεί του μύες και τονώνει την επιδερμίδα ενώ βελτιώνει και την κίνηση του συνδετικού ιστού. Είναι σχετικά επίπονο καθώς απαιτεί μεγάλη μηχανική πίεση και συστηματική χρήση ούτως ώστε να έχει αποτέλεσμα, ωστόσο σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω μέτρα έχει βρεθεί ότι βοηθά πραγματικά στη βελτίωση της υφής της επιδερμίδας.

Τρόπος ζωής

Επιπλέον της διατροφής και ο τρόπος ζωής καθημερινά φαίνεται να επηρεάζει την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

Η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και η καθιστική ζωή αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης της, ιδιαίτερα εάν υπάρχει αυξημένη κληρονομικότητα. Η συστηματική άσκηση προκαλεί τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος, σύσφιξη του συνδετικού ιστού και του αύξηση του μυϊκού όγκου, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μειώνεται και βελτιώνεται σταδιακά η υφή και η όψη του δέρματος.


Bonus tip: Αν σου αρέσει το κολύμπι, τότε βρήκες την ιδανική άσκηση κατά της κυτταρίτιδας. Την ώρα της κολύμβησης γίνεται λεμφική αποσυμφόρηση στο σώμα, ακριβώς σαν να κάνεις μασάζ.